7 tips van onze Meester Koffiebrander voor een ongeziene tas koffie.

Sommige dagen smaakt je koffie beter dan anders. Dat kan aan je humeur liggen, maar zeker ook aan de reden waarop je die koffie bereidt. Hier vind je 7 tips van onze Meesterkoffiebrander om je koffie elke dag even heerlijk te maken. 

Tip 1: Perfectie vraagt om kwaliteitskoffie.

Dit lijkt logisch, maar als je koffie niet van hoge kwaliteit is, zal het resultaat niet veel beter zijn. De kwaliteit wordt bepaald door verschillende criteria:  waar de bonen vandaan komen, de precisie van hun branding, hoe ze bewaard werden… Er zijn zoveel factoren die het werk van een Meesterkoffiebrander bepalen en die de smaak van je koffie beïnvloeden.

Tip 2: Bescherm het aroma van je koffie tegen lucht, licht, warmte en vochtigheid.

Het evenwicht van de aroma’s van versgebrande koffie wordt beïnvloed door externe factoren. Om te vermijden dat je koffie zijn karakter en complexiteit verliest, is het belangrijk om hem goed te bewaren.

Om maximaal te genieten van de versheid van je koffie, moet je het pakje altijd goed sluiten en fris en droog bewaren in een hermetisch afgesloten doos. Op deze manier blijven de aroma’s het beste bewaard en blijft je koffie langer vers.

Doe de koffie niet direct in een doos, want zo komt hij weer in aanraking met zuurstof en verliest hij zijn aroma’s.

Tip 3: Kies de juiste molen

Als je kiest voor koffiebonen, is het belangrijk dat je een heel goede molen bij de hand hebt. Een molen met mesjes wordt warm, wat je koffie een geroosterde smaak kan geven. Een molen met keramische of conische maalschijven verhitten minder snel, waardoor je maalsel meer uniform is.
Als je graag experimenteert met verschillende bereidingstechnieken, kies je best voor een koffiemolen waarvan je precies kan instellen hoe fijn hij je bonen moet malen. Voor een French Press heb je bijvoorbeeld veel grover gemalen koffie nodig dan voor een espresso.

Tip 4 : Gebruik puur water voor een pure smaak

Kraantjeswater bevat vaak te veel kalk. Het kan ook een onaangename smaak hebben die het delicate aroma van je koffie beïnvloedt. Vermijd water met te veel mineralen en kies liever voor gefilterd water of bronwater. Zo komen de complexe smaken van vers gebrande koffie beter vrij.

Tip 5: Vermijd kokend water

Net zoals bij thee, kan kokend water de aromatische eigenschappen van je koffie veranderen. Om dit te vermijden, bereid je je koffie best met water dat niet warmer is dan 92 ° C.

Tip 6: Zoek de perfecte dosering

De dosering van je koffie hangt af van je persoonlijke smaak, dus is het belangrijk om geen te sterke of te flauwe smaak te creëren. Normaal is 7 à 8 gram gemalen koffie voor 125 ml water een goede richtlijn. Maar het is aan jou om de perfecte dosering voor jouw koffie te ontdekken.

Tip 7: Neem de tijd om te proeven.

Het kopje koffie dat jij met liefde hebt gemaakt, verdient om uitgebreid geproefd te worden. Gebruik al je zintuigen en ontdek de complexe smaken en verschillende aroma’s van je koffie.