De koffiezetapparaten
De manier waarop u koffie zet, hangt af van het type koffiezetapparaat dat u kiest. Bij deze een kleine gids die u helpt bij het beter begrijpen van de materialen waarmee u werkt. Zo haalt u het beste uit uw koffie.
Espressomachine
Voor een intense koffiebeleving beveelt Jacqmotte een Espresso machine aan!
Jacqmotte streeft steeds naar perfectie en besteedt erg veel zorg aan het optimaal branden van de koffiebonen. Om de smaakbeleving nog beter te maken, raden we u aan om onze intens gebrande koffiebonen vers te malen. Hierdoor komen alle krachtige en complexe smaaknuances nog beter tot uiting. Omdat er heel wat komt kijken bij het zetten van die perfecte espresso, beveelt Jacqmotte een Espresso machine aan. Deze maalt de bonen vers voor gebruik en bereidt met één druk op de knop een intense, authentieke espresso.
- Reinig eerst de machine om onaangename aroma's te vermijden.
- Voor verse koffie en een zeer fijne maling, raden wij u aan om uw koffiebonen zelf te malen.
- Vul de filterhouder volledig en ‘snijd’ vervolgens met uw vinger het te veel aan koffie af. Klop met de houder één of twee keer op het werkoppervlak om de koffie wat meer samen te drukken.
- Controleer de druk van uw machine.
- Laat gedurende 3 seconden heet water uit uw machine lopen. Zo reinigt u uw machine. Plaats daarna de filterhouder.
- Verwarm uw tas voor om een brutale temperatuursverandering voor uw koffie te vermijden.
- Zet nu uw koffie op. Dit duurt zo’n 25 à 30 seconden voor een gewone espressotas (45 ml).
- Proef en pas aan. Duurt het doorlopen van het watert te traag (30 seconden), dan is uw koffie te fijn gemalen. Gaat het te snel (20 seconden), dan zijn uw bonen te grof gemalen. Denk er dan aan als u de volgende keer koffiezet!
- Deze tips variëren naargelang het model. Raadpleeg dus de gebruiksaanwijzing van uw espressomachine voor een optimaal resultaat!

Manuele filter
- Voor een manuele filter is een gemiddelde maling voldoende. Voor echte verse koffie, raden wij u aan uw koffiebonen zelf te malen.
- Plaats de papieren filter in de filterhouder en laat er een beetje warm water doorlopen. Zo vermijdt u de onaagename smaak van papier.
- Doseer uw koffie correct: wij raden 7 à 10 gram aan per tas.
- Verwarm het water tot het hoogste kookpunt.
- Giet de helft van het water over de koffie met een cirkelbeweging. Zo neemt het water alle koffie op. Giet 30 seconden later de rest van het water erbij. Doe dit ook met een cirkelbeweging.
- Eens u de gewenste hoeveelheid koffie in uw tas hebt, kunt u de filter wegnemen.
- Serveer uw koffie en proef.

French Press
- Reinig correct uw koffiezetapparaat.
- Voor echte verse koffie, raden wij u aan uw koffiebonen zelf te malen. Een gemiddelde maling is voldoende.
- Doseer uw koffie correct: één koffielepeltje (7g) voor 120 ml water. Als uw koffiezetapparaat 1 liter koffie kan zetten (8 tassen), dan heeft u dus 8 koffielepeltjes gemalen koffie nodig.
- Warm het water op tot aan het kookpunt en giet alles in één keer in uw koffiezetapparaat. De bedoeling is dat het water de koffie zo snel mogelijk opneemt. Vul uw koffiezetapparaat niet helemaal.
- Begin te tellen. U kan gebruik maken van een chronometer om nog preciezer te zijn.
- Meng na 1 minuut de koffie en het water en voeg, indien nodig, nog wat water toe (niet te warm en niet te koud, net onder het kookpunt is perfect).
- Duw na 4 minuten langzaam de filter naar beneden in één vloeiende beweging. Duw op het einde niet te hard zodat uw koffie niet begint te centrifugeren!
- Serveer uw koffie en proef.
