CHEMEX

FRENCH PRESS

AUTOMATISCHE FILTER

ESPRESSOMACHINE

VOLAUTOMATISCH ESPRESSOMACHINE

Chemex

French Press

Automatische Filter

Espressomachine

Volautomatisch Espressomachine

Voorbereiding

1 - one_white.png Het Filter

Vouw de filter uit met de drievoudige kant naar de tuit gericht. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de filter in de tuit zakt als het nat wordt. Spoel de filter met veel heet water om het tegen het glas te helpen "afdichten" en de papiersmaak te verwijderen - het verwarmt ook uw Chemex voor. Gooi dit spoelwater weg (je hoeft de filter er niet uit te halen om het water eruit te gieten).

2 - two_white.png De Dosering

Doseer uw koffie correct: één koffielepeltje (7g) voor 120 ml water. Als uw koffiezetapparaat 1 liter koffie kan zetten (8 tassen), dan heeft u dus 8 koffielepeltjes gemalen koffie nodig. 

3 - three_white.png De Blooming

De perfecte "Blooming" is gemakkelijk te bereiken: Je wilt je watertemperatuur rond de 92 graden, dus wacht ten minste 20 seconden van de kook, omdat het gebruik van kokend water een aantal harde smaken kan extraheren. Start een timer en giet langzaam gefilterd water ter grootte van het dubbele van het gewicht van de koffie (ongeveer 3 oz of 84 g). Zorg ervoor dat alle gemalen koffie gelijkmatig verzadigd is en raak alle plekken die nog droog zijn na de eerste gieting (dit is waar de schenktuit van een zwanenhalsketel echt helpt). U zult merken dat er koolzuurbelletjes uit de gemalen koffie komen, vooral als u met vers gebrande koffie werkt. Wacht 30 seconden.

4 - four_white.png De Extractie

Houd het waterniveau tijdens het druppelen in de gaten en wanneer u de koffiedrab begint te zien verschijnen, verwijdert u het filter en laat u het uitlekken in de gootsteen (de laatste paar druppels water kunnen een beetje bitter zijn). De timer moet tussen 3:30 en 4:30 minuten aangeven. Als het water er te lang over doet om door te druppelen, probeer dan de volgende keer sneller te schenken of iets grover te malen. Als het te snel doorloopt, schenk dan langzamer of maal fijner.

5 - five_white.png Genieten

Neem de tijd om te genieten

Voorbereiding

1 - one_white.png De Reiniging

Reinig correct uw koffiezetapparaat.

2 - two_white.png De Dosering

Doseer uw koffie correct: één koffielepeltje (7g) voor 120 ml water. Als uw koffiezetapparaat 1 liter koffie kan zetten (8 tassen), dan heeft u dus 8 koffielepeltjes gemalen koffie nodig. 

3 - three_white.png De Saturatie

Warm het water op tot aan het kookpunt en giet alles in één keer in uw koffiezetapparaat. De bedoeling is dat het water de koffie zo snel mogelijk opneemt. Vul uw koffiezetapparaat niet helemaal.

4 - four_white.png De Mengeling

Meng het water en de koffie en begin te tellen. U kan gebruik maken van een chronometer om nog preciezer te zijn. Meng na 1 minuut de koffie en het water en voeg, indien nodig, nog wat water toe (niet te warm en niet te koud, net onder het kookpunt is perfect).

5 - five_white.png De Extractie

Duw na 4 minuten langzaam de filter naar beneden in één vloeiende beweging. Duw op het einde niet te hard zodat u uw koffie niet begint uit te persen! Serveer uw koffie en proef.

6 - six_white.png Genieten

Neem de tijd om te genieten

Voorbereiding

1 - one_white.png De Maling

Voor een automatische filter is een gemiddelde maling voldoende. Doseer uw koffie correct: één koffielepeltje (7g) voor 120 ml water. Als uw koffiezetapparaat 1 liter koffie kan zetten (8 tassen), dan heeft u dus 8 koffielepeltjes gemalen koffie nodig. 

2 - two_white.png Het Filter

Plaats de papieren filter in de filterhouder en laat er een beetje warm water doorlopen. Zo vermijdt u de onaangename smaak van papier.

3 - three_white.png De Extractie

Start de machine en wacht tot al het water door de filter is gegaan.

4 - four_white.png Genieten

Neem de tijd om te genieten

Voorbereiding

1 - one_white.png De Maling

Voor een intense koffiebeleving beveelt Jacqmotte een Espresso machine aan! Reinig eerst de machine om onaangename aroma's te vermijden. Voor verse koffie en een zeer fijne maling, raden wij u aan om uw koffiebonen zelf te malen.

2 - two_white.png De Demping

Vul de filterhouder volledig en ‘snijd’ vervolgens met uw vinger het te veel aan koffie af. Tamp met de tamper of klop met de houder één of twee keer op het werkoppervlak om de koffie wat meer samen te drukken. Controleer de druk van uw machine.

3 - three_white.png De Extractie

Zet nu uw koffie op. Dit duurt zo’n 25 à 30 seconden voor een gewone espressotas (45 ml).

Proef en pas aan. Duurt het doorlopen van het water te traag (30 seconden), dan is uw koffie te fijn gemalen. Gaat het te snel (20 seconden), dan zijn uw bonen te grof gemalen. Denk er aan als u de volgende keer koffiezet!

Voorbereiding

1 - one_white.png De Reiniging

Voor een intense koffiebeleving beveelt Jacqmotte een Espresso machine aan! Reinig eerst de machine om onaangename aroma's te vermijden. Voor verse koffie en een zeer fijne maling, raden wij u aan om uw koffiebonen zelf te malen.

2 - two_white.png De Instellingen

Zet nu uw koffie op. Wij raden aan een iets hogere intensiteit te gebruiken voor een intense extractie. Dit duurt zo’n 25 à 30 seconden voor een gewone espressotas (45 ml).

3 - three_white.png De Extractie

Proef en pas aan. Duurt het doorlopen van het water te traag (30 seconden), dan is uw koffie te fijn gemalen. Gaat het te snel (20 seconden), dan zijn uw bonen te grof gemalen. Denk er dan aan als u de volgende keer koffiezet!

Neem de tijd om te genieten