Chemex

Voorbereiding

1: De Filter

Vouw de filter uit met de drievoudige kant naar de tuit gericht. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de filter in de tuit zakt als het nat wordt. Spoel de filter met veel heet water om het tegen het glas te helpen "afdichten" en de papiersmaak te verwijderen - het verwarmt ook uw Chemex voor. Gooi dit spoelwater weg (je hoeft de filter er niet uit te halen om het water eruit te gieten).

2: De Dosering

Doseer uw koffie correct: één koffielepeltje (7g) voor 120 ml water. Als uw koffiezetapparaat 1 liter koffie kan zetten (8 tassen), dan heeft u dus 8 koffielepeltjes gemalen koffie nodig.

3: De Blooming

De perfecte "Blooming" is gemakkelijk te bereiken: Je wilt je watertemperatuur rond de 92 graden, dus wacht ten minste 20 seconden van de kook, omdat het gebruik van kokend water een aantal harde smaken kan extraheren. Start een timer en giet langzaam gefilterd water ter grootte van het dubbele van het gewicht van de koffie (ongeveer 3 oz of 84 g). Zorg ervoor dat alle gemalen koffie gelijkmatig verzadigd is en raak alle plekken die nog droog zijn na de eerste gieting (dit is waar de schenktuit van een zwanenhalsketel echt helpt). U zult merken dat er koolzuurbelletjes uit de gemalen koffie komen, vooral als u met vers gebrande koffie werkt. Wacht 30 seconden.

4: De Extractie

Houd het waterniveau tijdens het druppelen in de gaten en wanneer u de koffiedrab begint te zien verschijnen, verwijdert u de filter en laat u het uitlekken in de gootsteen (de laatste paar druppels water kunnen een beetje bitter zijn). De timer moet tussen 3:30 en 4:30 minuten aangeven. Als het water er te lang over doet om door te druppelen, probeer dan de volgende keer sneller te schenken of iets grover te malen. Als het te snel doorloopt, schenk dan langzamer of maal fijner.

5: Genieten

Neem de tijd om te genieten